Met de familie La Fargue op reis van Den Haag naar Leiden

Reis mee met de familie La Fargue in de 18de eeuw over de Vliet van Den Haag naar Delft met het volgende youtube-filmpje.

We beginnen in het Oude Centrum van Den Haag bij de Wagenbrug/Wagenplein met twee schilderijen van hetzelfde huis, van dezelfde schilder, Maria la Fargue (1743-1813). Het schilderij van de binnenkant geeft een goede indruk van een rijk Haags interieur in de 18de eeuw. Een schouw in Louis XV stijl, het mosgroene festoengordijn is opgetrokken, de rode overgordijnen van opzij geschoven. Aan het plafond een glazen kroonluchter en op de vloer een Deventer tapijt. De rijk geklede dame links, met een met hermelijn afgezette stola en een hermelijnen mof, brengt met haar zoontje (geheel rechts) een kraambezoek. Links het kraambed, behangen met kostbare stoffen. Het wiegje staat links naast de kraamvrouw, die met haar voeten op een stoofje rust. Het schilderij van de buitenzijde toont het hoekhuis op de Dunne Bierkade, met de blik richting de Bierkade. Op dit schilderij laat een visverkoper een tarbot zien aan een deftig geklede dame. Naast haar staan haar dochtertje en een dienstmeisje.

Hier is een voorbereidende tekening van.

Vervolgens wandelen we naar het Zieken, waar de trekschuiten liggen en varen we langs de oude tolbrug bij Drievliet. We gaan niet naar Delft, maar richting Leiden. Hier komen we bij de zwaaikom in Leidschendam, waar veel trekschuiten liggen. Het bekendste schilderij is van de hand van Paulus Constantijn la Fargue (1729-1782), ‘De zwaaikom in de trekvaart in Leidschendam’. Opvallend aan het romantische dorpsgezicht is de Hervormde Kerk. De kerk staat er nog, maar de koepel is vervangen door een achtzijdige schuine kap.

De jongere broer van Paulus Constantijn, Jacob Elias la Fargue maakt een schilderij van de locatie waar het jaagpad over de Stompwijksevaart wordt getild op ‘Gezicht op de Vliet met trekschuit’ . Uiteindelijk komen we op de Korte Mare in Leiden aan, waar de trekschuiten al weer klaar liggen voor een volgende tocht.


De volgende schilderijen, tekeningen en aquarellen zijn in het filmpje verwerkt: 1780, Maria la Fargue, Het Kraambezoek, Haags Historisch Museum, Den Haag 1780, Maria la Fargue, Dunne Bierkade en Bierkade in de richting van het Spui, Haags Gemeentearchief, aquarel/tekening 1780, Maria la Fargue, Dunne Bierkade en Bierkade in de richting van het Spui, Haags Historisch Museum, Den Haag 1778, Paulus Constantijn la Fargue, Ansicht der Oost-Cingelsgracht in Den Haag, Albertina, Wenen 1750, pentekening Jacob Elias La Fargue, Tolbrug en tolhuis Burchvliet, Haags Gemeente Archief 1758, Trekschuit bij sluis Leidschendam, Museum Swaensteyn, Voorburg 1756, Paulus Constantijn la Fargue, De zwaaikom in de trekvaart in Leidschendam, Rijksmuseum, Amsterdam 1735 -na 1778, Jacob Elias la Fargue, Gezicht op de Vliet met trekschuit, privé-collectie 1778, Paulus Constantijn la Fargue, Gezicht op de Korte Mare te Leiden naar het Noorden, Lakenhal, Leiden 1778, Paulus Constantijn la Fargue, Gezicht op de Korte Mare te Leiden, Lakenhal, Leiden