Lancering audiotour Stap met een Hollandse Meester in een schilderij

update: 6 april 2023

Op 2 oktober 2021 is de audiotour ‘Stap met een Hollandse Meester in een schilderij’ gelanceerd in het Paulus Potterhuis in Den Haag. In deze blog vind u een link naar de audiotour en vertellen we hoe u deze kunt gebruiken. Naast een audiotour was er ook bijbehorend filmmateriaal dat tot oktober 2022 te zien was in het Paulus Potterhuis in het Buitenmuseum. Hieronder het filmpje en de uitleg.

Reis mee met de trekschuit door de eeuwen heen aan de hand van schilderijen van beroemde kunstenaars vanaf de 17de tot het einde van de 19de eeuw.

audiotour en film van het project ‘Stap met een Hollandse Meester in een schilderij’.

De wandeling

Op deze wandeling stappen we met een Hollandse Meester in een schilderij. De wandeling is gemaakt door het Buitenmuseum in Den Haag. Een van de speerpunten van dit museum is het verbinden van kunstwerken, die op de Dunne Bierkade zijn gemaakt met de desbetreffende locaties en de musea waar de kunstwerken te zien zijn. Leidraad voor deze wandeling is het werk van kunstenaars die op de Dunne Bierkade werkten.

U loopt vanaf het Oude Centrum in Den Haag op de Dunne Bierkade naar de binnenstad, waar u in het museumkwartier de kunstwerken van deze wandeling kan bekijken.

Den Haag was het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. Per hoofd van de bevolking waren hier in de 17de en 19de eeuw meer kunstenaars werkzaam dan in Amsterdam. Architecten zorgden voor statige gebouwen en pleinen en hebben hiermee de identiteit van Den Haag vormgegeven. Met schilderijen van die gebouwde omgeving en het Hollandse landschap werd de schoonheid van Holland door beroemde schilders gevisualiseerd. 

Klik op de link om de wandeling op Izi.Travel te maken.

Tijdens de wandeling ziet u op Izi.Travel allerlei filmpjes die verbonden zijn aan de haltes. Op uw mobiel kunt u deze bekijken. Zo wandelt u door het centrum van locatie naar locatie en van kunstwerk naar museum.

Het Voorbeeld

Hieronder volgt de eerste stop. Op de hoek van de Veerkade en het Spui in Den Haag. U kunt hier beginnen.

Markt- en veerschepen op Delft, Rotterdam en Amsterdam meerden vanaf de 17de eeuw aan op de Veerkades. Er woonden ambachtslieden en beurtvaartondernemers. In de 19de eeuw stond hier het atelier van Johan Barthold Jongkind (1819-1891). 

Jongkind is het meest bekend om zijn werken die hij in Frankrijk maakte. Na Vincent van Gogh wordt Jongkind gezien als de meest invloedrijke 19de eeuwse schilder uit Nederland. Hij wordt ook wel de vader van het impressionisme genoemd.

Jongkind schilderde landschappen en havengezichten in Zuid-Holland.

Onderweg vanaf Den Haag naar zijn moeder of zus in Midden-Delfland tekende Jongkind het landschap en werkte die tekeningen later uit tot etsen en schilderijen. Behalve in Den Haag heeft hij ook in Vlaardingen en Maassluis gewoond. 

Jongkind inspireerde veel innovatieve kunstschilders. Hij is beroemd om zijn kleurschakeringen, vergezichten en luchtpartijen. 

Benieuwd naar zijn werk van Haaglanden en omstreken? Bekijk dan het filmpje.

—-

Steek de straat over en loop naar de kade. Dit is de hoek Bierkade/Spui. Hier is de volgende stop.

En zo volgt de volgende kunstenaar en zijn werk. In dit geval Floris Arntzenius.

Heel veel plezier en een mooie wandeling toegewenst.