Spinoza in Zuid-Holland

ONTDEK ZUID-HOLLAND MET DE ROUTES VAN SPINOZA!

Spinoza (1632-1677) is de bekendste filosoof van Nederland. Zijn denkbeelden over de vrijheid van meningsuiting, democratie en het spanningsveld tussen kerk en staat zijn nog steeds actueel. Zijn werk is vernieuwend en baanbrekend. Op 23-jarige leeftijd wordt hij verstoten uit de joodse gemeenschap. Hij vertrekt uit Amsterdam naar Rijnsburg en verhuist later naar Voorburg en daarna naar Den Haag. Er zijn verschillende routes van Spinoza in Zuid-Holland. Het zijn wandel-, fiets- en vaartochten. In deze route worden de diverse woonplaatsen van Spinoza en zijn tijdgenoten gecombineerd. Den Haag, Voorburg, Leiden en Rijnsburg worden in deze route verbonden.

Routes in Zuid-Holland

Ontdek de regio op de fiets, met de boot of wandelend!

Er zijn diverse routes. U kunt de regio met de fiets, de boot of wandelend ontdekken met onze audiotours of onder begeleiding met een gids. Wij raden u aan om een dagdeel voor de tocht uit te trekken. Zeker omdat er in de routes handreikingen gedaan worden om de tocht te koppelen aan een museumbezoek, het bezoek van een landgoed, pittoresk dorpje of historische stad.

Audiotour 1:

In de voetsporen van Spinoza in het Oude Centrum in Den Haag

In deze audiotour staat Den Haag centraal. Den Haag speelde in de Gouden Eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. We plaatsen Spinoza in de dynamische wereld van de 17de eeuw. De tocht gaat door zijn buurt, langs zijn huis en zijn graf. Net als Spinoza waren de kunstenaars en wetenschappers die hier woonden stuk voor stuk vernieuwers. Waren zij een product van hun tijd of was de tijd een product van hun vindingrijkheid? Conflict, filosofie, theologie, kunst, politiek en wetenschap staan centraal.

Deze audiotour is opgezet als wandeltocht. De tocht is ongeveer 2 km.

Audiotour 2:

In het kielzog van Spinoza van Den Haag naar Voorburg

In deze tocht staat het leven van Spinoza in Den Haag als stad van politiek en macht centraal. We bezoeken huizen waar hij gewoond heeft, plekken die hij bezocht en kijken door een 17de eeuwse bril naar de omgeving. We reizen vervolgens met Spinoza mee naar Voorburg. Ook daar heeft hij gewoond. Spinoza neemt de trekschuit, het openbaar vervoer. Het is betaalbaar, snel en betrouwbaar en verbindt de belangrijke steden in de Republiek met elkaar. 

Deze audiotour is opgezet als vaar- en fietstocht.

De tocht is ongeveer 10 km.

Audiotour 3:

In het kielzog van Spinoza in Leiden, Oegstgeest, Rijnsburg en Valkenburg

In deze audiotour gaan we op reis met Spinoza rond het midden van de 17de eeuw. Spinoza is belangrijk geweest voor de nieuwe manier van denken in de westerse wereld. Het is de tijd van de Nieuwe Wetenschappen. We reizen mee door Leiden, Oegstgeest, Rijnsburg en Valkenburg. Spinoza wordt omringd door geleerden uit zijn tijd. We gaan terug in de tijd met schilderijen van Hollandse Meesters. Dit was de wereld waarin hij zich bewoog, waarin hij dacht en waarin hij betoogde. In veel opzichten is de 17de eeuw een eeuw van ontdekkingen. Ontdek de regio met Spinoza! 

De tocht is opgezet als fietstocht. Gedeeltelijk te varen.

Audiotour 4:

In het kielzog van Spinoza in Leiden en Zoeterwoude

In deze audiotour reizen we van Leiden naar Zoeterwoude. De wetenschappelijke wereld leggen we in deze tocht onder de loep. Wat zijn de natuurfilosofische ideeën die aan wetenschappelijke ontdekkingen ten grondslag liggen?  Hoe zag de 17de eeuwse academische wereld van Spinoza eruit? En wat is de invloed van denkers van toen. We maken kennis met de denkbeelden van de tijd van de Wetenschappelijke Revolutie. We beginnen in de moderne tijd in een van de nieuwste museumgebouwen van Nederland, Naturalis.

De tocht is opgezet als fietstocht, maar kan ook gedeeltelijk met de boot worden gemaakt. www.rondvaartzoetermeer.nl

De tocht is ongeveer 15 km.