Educatief project trekvaart

Trekvaarten: de intercity van de Gouden Eeuw!

Dit educatieve project draait om de allereerste vorm van openbaar vervoer: de trekschuit. Door een netwerk van trekvaarten kon je in de Gouden Eeuw met de trekschuit alle delen van Nederland bereiken. De schuit werd door een ‘jager’ te paard vanaf het trek- of jaagpad voortgetrokken. 

Lespakket

Met het lespakket ‘Varen net als toen’ leer je in de klas, de omgeving van de school of op een schip veel over de geschiedenis van de eigen woonomgeving. Bij dit lesproject kun je een “varende les” boeken. Tijdens de trekvaartroute laat een gids de leerlingen op een actieve manier kennismaken met dit succesvolle, unieke vervoermiddel. Informatie over de mogelijkheden vind je in het colofon van het lesmateriaal. 

Het lespakket is ontwikkeld door Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met o.a. Hofcultuur en andere partners van de Erfgoedtafel Trekvaarten en is mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. 

Download het lespakket

Het vernieuwde onderwijspakket Varen net als toen (compleet) (PDF)

De vaarroutes (PDF)

Lespakket in het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag

Het lespakket volgen in het Buitenmuseum in Den Haag? Stap in de Gouden Eeuw! Neem contact op met het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag en wees welkom thuis bij Jan van Goyen, Jan Steen en Paulus Potter. Bel voor de mogelijkheden: 070 3220487.