Educatief project trekvaart

Trekvaarten: de intercity van de Gouden Eeuw!

Dit educatieve project draait om de allereerste vorm van openbaar vervoer: de trekschuit. Door een netwerk van trekvaarten kon je in de Gouden Eeuw met de trekschuit alle delen van Nederland bereiken. De schuit werd door een ‘jager’ te paard vanaf het trek- of jaagpad voortgetrokken. 

Lespakket

Met het lespakket ‘Varen net als toen’ leer je in de klas, de omgeving van de school of op een schip veel over de geschiedenis van de eigen woonomgeving. Bij dit lesproject kun je een “varende les” boeken. Tijdens de trekvaartroute laat een gids de leerlingen op een actieve manier kennismaken met dit succesvolle, unieke vervoermiddel. Informatie over de mogelijkheden vind je in het colofon van het lesmateriaal. 

Het lespakket is ontwikkeld door Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met o.a. Hofcultuur, de Ooievaart, de rondvaart in Leiden en andere partners van de Erfgoedtafel Trekvaarten en is mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. 

Bekijk de vaarroutes van het lespakket

De vaarroutes (PDF)

Er is een educatief programma inclusief  docentenhandleiding en powerpointpresentatie beschikbaar. Deze kunt het educatief project trekvaarten downloaden.

Bekijk de korte film over trekvaarten:

of de film ‘Varen net als toen’. 

Of klik op de onderstaande afbeelding voor deze aflevering van Zuid-Hollands Welvaren all. 2 varen net als toen.

Lespakket in Den Haag

Het lespakket volgen? Er is een uitgebreid lespakket verkrijgbaar bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, inclusief handleiding voor de leerkrachten en opdrachten voor de leerlingen en een fraaie poster. Stap in de Gouden Eeuw! Wilt u ook met de kinderen varen onder begeleiding van deskundige gidsen? Bel voor de mogelijkheden met stichting de Ooievaart: 070 4451869.