Kunstfietsroute 4

Thuis en op het werk bij de schilder 

Den Haag – Scheveningen Strand – Dorp – Bad – Wassenaar

In deze multidisciplinaire kunstroute ligt de nadruk op de schilderkunst. De fietsroute leidt ons langs de woonhuizen van beroemde schilders zoals Hendrik Willem Mesdag, Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen. De route kenschetst de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het stadsgezicht vanaf de Gouden Eeuw tot de dag van vandaag.

Gratis download: fietstocht4

De route (maar niet de afbeeldingen) kunt u via het fietsknopennetwerk  volgen. Scan de onderstaande  QR-code of druk op de QR-code voor de link naar de website. Een andere manier om de route te vinden is door het nummer van de route in te voeren op de website: www.fietsknoop.nl . Het nummer is: 5287812. 

Deze route is 25 km

Een schatkamer om te ontdekken op de fiets

 • Genieten van kunst, cultuur en natuur met een kunstfietsroute
 • in de stad, de weilanden, de duinen en aan het strand
 • Ontdek tijdens de fietstocht de authentieke locaties van werk van Rembrandt, Vincent van Gogh, Jan van Goyen of Jan Steen!
 • Starten in Voorschoten, Leiden of Den Haag
 • De routes brengen u naar Den Haag, Leiden, Wassenaar, Scheveningen,  Leidschendam, Rijswijk, Voorburg, Zoetermeer en Voorschoten  
 • Op deze pagina gratis downloads met afbeeldingen van alle routes. Via www.fietsknoop.nl onder de label ‘Ode aan het Hollandse landschap’ zijn de routes via GPS te volgen (zie onder)
 • Liever met een gids? Prijzen vanaf 13,50 EUR per persoon (min. 7 deelnemers). Bel voor informatie over beschikbaarheid,  en prijzen met het Buitenmuseum: 070 3220487. Ook voor anderstalige tochten.

Duin, Horst en Weide is een uniek gebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Het gebied verbindt de polders van het Groene Hart met de duinen, het strand en de zee. Dit gebied is eeuwenlang een grote inspiratiebron geweest voor kunstenaars en de woonplaats van invloedrijke verzamelaars.
Tegenwoordig bieden diverse buitenhuizen en hun bijbehorende tuinen tentoonstellingsruimtes of hebben een museale functie. Speciaal voor u zijn fietsroutes uitgezet, zodat u deze regio vol kunst, cultuur en natuur kunt ontdekken. Fiets bijvoorbeeld van schilderij naar schilderij of maak een fietstocht door adembenemende natuur en bezoek één van de musea. U kunt kiezen uit 5 routes, waaronder een route die zowel voor volwassenen als kinderen is bedoeld. Het overkoepelende thema is ‘Ode aan het Hollandse landschap’.

Ontdek de regio op de fiets!

U kunt de routes ontdekken met een gids. De lengte van de route is tussen 25 en 35 kilometer. Wij raden u aan om een dagdeel voor de tocht uit te trekken. 

Goed om te weten

 • Het start- en eindpunt van de routes zijn identiek. Zo komt u altijd bij bijvoorbeeld het Openbaar Vervoer, uw auto of camper terug. 
 • De routes duren een dagdeel
 • Onderweg is veel horeca en wanneer u bijvoorbeeld een lekke band heeft, kunt u het adres van de dichtstbijzijnde fietsenmaker in de routebeschrijving vinden
 • Adressen van musea en bezienswaardigheden zijn achterin de routebeschrijving opgenomen
 • Als u via de site: www.fietsknoop.nl de route volgt, kunt u op een willekeurig punt van de route beginnen. Via het GPS systeem komt u dan makkelijk weer terug op het beginpunt. Hoe werkt dit?Via groen omrande borden in het landschap kunt u de route makkelijk van nummer tot nummer volgen. De routes staan  op www.fietsknoop.nl onder het label ‘Ode aan het Hollandse landschap’. U kunt de routes via de QRcode downloaden op uw iPhone, iPad, het Android platform en de Windows Phone. De diverse QR-codes vindt u hierboven. Zo fietst u van bord naar bord. Via de spraakondersteuning is het nog makkelijker om de regio ontdekken. In enkele gevallen is er een alternatieve route en wordt afgeweken van het fietsknopennetwerk. Dit staat duidelijk aangegeven op de uitgeschreven routes. De Fietsknoop app is er in 4 talen. Naast het vertrouwde Nederlands zijn alle teksten ook in het Engels, Duits en Frans aanwezig. Ook de spraakondersteuning werkt in 4 talen.De routes zijn mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland – Duin, Horst en Weide – Hofcultuur