Jaaroverzicht 2016

Jaaroverzicht

Vaartocht Centrum Den Haag ‘in het kielzog van Van Gogh’ en Dickens arrangement

Op zaterdag 17 december was in het Jan van Goyenhuis een speciaal arrangement over Dickens en Van Gogh. Na een vaartocht met een verwarmde boot werd bij de molen met chocolademelk geproost op de mooie herinneringen van Vincent van Gogh aan Den Haag. Meer hierover op Den Haag FM.

Tentoonstelling Van Gogh meets Van Goyen

De stichting  Van Gogh Experience Den Haag organiseerde in 2016 een aantal pop-up tentoonstellingen op diverse locaties in Den Haag, zoals ‘Van Gogh aan de Schenk’, ‘In het kielzog van Van Gogh’ en van mei t/m september ‘Van Gogh meets Van Goyen’. Laatstgenoemde werd gehouden in de stijlkamers van het Jan van Goyenhuis. Met wandelingen in een zestal talen was het mogelijk om na de pop-up tentoonstelling het Oude Centrum van Den Haag te verkennen door de ogen van Van Gogh. In het Jan van Goyenhuis werd de film van Robin Lutz gedraaid over de Haagse tijd van Vincent van Gogh. In de bedstede was een film geprojecteerd over het werk van Jan van Goyen waar Van Gogh in zijn brieven over schrijft. De bezoeker bekeek door de ogen van Van Gogh het werk van Jan van Goyen. Met quotes van Van Gogh en schilderijen van Jan van Goyen. Twee hedendaagse kunstenaars exposeerden in het Jan van Goyenhuis.

De tentoonstellingen werden mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818. Tijdens Chinees Nieuwjaar in januari hadden we een sneak-preview met fotoshoot.

Op 10 juli organiseerden we voor de familie Van Gogh en vrienden een vaartocht in samenwerking met de Ooievaart, Haagse rondvaart en een bezoek aan de tentoonstelling over Van Gogh meets Van Goyen in het Jan van Goyenhuis. Aandacht hiervoor in de column van Theodor Holman het Parool. Verdere aamdacht voor de tentoonstelling o.a. bij Then is now, een interview op Radio West (9.40 uur), Hollands Palet achter de Duinen (6 juni 20.30 uur), Haaglanden Nieuws,  AD, de Posthoorn.

Vaartocht over de Vliet

Op 17 oktober organiseerden we in samenwerking met de Vlietvaart een vaartocht over de Vliet richting Voorburg, Rijswijk en Delft in het teken van Vincent van Gogh en de Haagse School.

Van Gogh tentoonstelling in het stadhuis in Den Haag 18 december 2016

In het Atrium was op 18 december 2016 tijdens het Ooievaars Kunst- en Cultuurfestival de pop-up tentoonstelling over Van Gogh in Den Haag te zien. Bezoekers konden na het bekijken van de brieffragmenten en kunstwerken (replica’s op banners) in de voetsporen van Van Gogh treden door met een wandelboekje de locaties in de buurt bekijken. Het was een unieke tentoonstelling, op de plek waar Van Gogh zijn eerste tekeningen maakte. Het Spuiplein is de locatie, waaraan Van Gogh zijn eerste betaalde opdracht te danken heeft.  

Kinderworkshops ’thuis bij Van Gogh in Den Haag’

De Vincent van Gogh Experience organiseerde in het stadhuis drie workshops ’thuis bij Van Gogh in Den Haag’. Met tekeningen en kunstwerken die Van Gogh van zijn eigen woonomgeving maakte, konden deelnemers een kijkdoos maken. De selfie in de kijkdoos maakt een  bezoek bij Vincent van Gogh in Den Haag compleet! Monique Hoogduin en Marcel van de Berg traden op met een lied dat zij regelmatig zingen tijdens een Van Gogh vaartocht ‘Starry starry night’. 

pop-up tentoonstelling ‘Van Gogh’s locaties’ in museumschip

De Van Gogh Experience organiseerde een tentoonstelling over Van Gogh (replica’s) op het museumschip Hendrina Johanna (1905). De tentoonstelling stond dit maal in het teken van locaties, kunstwerken en brieffragmenten van Van Gogh waar het schip langsvoer. Aandacht hiervoor o.a. in kunstpost en in het boekje van de Open Monumentendag.

Lees over al onze activiteiten en doelstelling