Het Scheepvaartmuseum heeft een van de meest spraakmakende maritieme collecties ter wereld en biedt een overvloed aan objecten uit de Nederlandse Maritieme geschiedenis uit verleden, heden en geeft een knipoog naar de toekomst. Het monumentale pand is ontworpen door Daniel Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam (1656) toen de stad de grootste haven ter wereld was. In 2011 is het pand in oude glorie hersteld.

De windroos was de inspiratie voor het glazen dak van de binnenplaats (Ney&partners). Een spel van licht en donker werpt een schatkaart van lijnen op de witgekalkte muur. Het lijnenspel wordt uitgebreid doorgevoerd en is ook zichtbaar in de online en offline marketinguitingen van het museum. Het gebouw is duurzaam en energiezuinig. De verwarmingsinstallaties zijn aangesloten op een WKO-bron (een innovatieve open-lus geothermische technologie die berust op seizoensopslag van koud en/of warm grondwater in een aquifer). De warmte van de museumvitrines wordt in de winter naar de binnenplaats geleid en zorgt voor voldoende warmte.

Dok architecten moderniseerde het gebouw met behoud van het gevoel van een 17e-eeuws pakhuis (restauratie visie contrast). Door het verwijderen van later geplaatste tussenvloeren en het openbreken van gemetselde bogen werden oude zichtlijnen hersteld. Er wordt sterk de nadruk gelegd op deze ronde bogen, die het gebouw een eigen identiteit geven. Nieuwe materialen als glas en metaal benadrukken het stoere karakter van het gebouw. De objecten zijn speels gerangschikt in vitrines; scheepsmodellen, handelsproducten, oude zeekaarten, boegbeelden, drinkbekers geven een indruk van de maritieme collectie.

Vaar door een bedrijvige haven – net zoals het was in de ‘Nederlandse gouden eeuw’. Het Scheepvaartmuseum gebruikt virtual reality om de gebruikerservaring een boost te geven. Aan boord van het VOC-schip Amsterdam kunt u rondkijken alsof u er zelf bij bent.

Ook binnen in het gebouw kunt u genieten van enkele interessante doorkijkjes, zoals op een van de beroemdste schilderijen uit de 17e eeuw. ‘Slag om Gibraltar’, het grootste schilderij in de collectie. Het is een pronkstuk dat vertelt over een belangrijke episode in de Nederlandse geschiedenis. Onze eerste overwinning op de Spanjaarden. Een opstap naar een eigen identiteit als soeverein land. De combinatie met een canon, maakt dit uitzicht ook bijna 3D.
