Persbericht langere versie

Lancering boek ‘De Haagse streken van Vincent van Gogh’

Deze week werd onder veel belangstelling het boek ‘De Haagse streken van Vincent van Gogh’ (NL) in het Buitenmuseum in Den Haag gepresenteerd. Het boek is uitgegeven door Hofcultuur ter ere van150 jaar Van Gogh in Den Haag. Brieven, kunstwerken en locaties worden in het boek met elkaar verbonden. Met het boek in de hand In kunnen we Van Gogh in Den Haag en haar directe omgeving op de voet volgen. Wat de lancering extra bijzonder maakte, is dat twee achterkleindochters van Theo van Gogh (Vincent’s broer) de eerste exemplaren in ontvangst namen. 

Na een speech door Bart Carpentier Alting, bestuurslid van de Vincent van Gogh Experience en directeur van recreatiegebied Vlietland werd door de auteur Wimmie Hofstra het eerste exemplaar overhandigd. Ook de wethouder Toerisme in Leidschendam-Voorburg, Astrid van Eekelen, was bij de lancering aanwezig. De streken van Van Gogh zijn op drieërlei wijze te interpreteren. Ook in Leidschendam-Voorburg heeft hij de nodige voetstappen gezet. Johan van Gogh, de kleinzoon van Vincents broer Theo, schreef het voorwoord in dit boek en beveelt het boek van harte aan.

Wimmie Hofstra: “Dit boek brengt een ode aan de 6 jaar dat Van Gogh in Den Haag werkte en woonde. U zwerft door de stad en haar omgeving, zoals Van Gogh dat 150 jaar geleden ook heeft gedaan. Nergens in zijn volwassen leven woonde en werkte hij langer dan in Den Haag (1869-1873 en 1881-1883). Van Gogh is Den Haag en haar kunstenaars schatplichtig voor zijn artistieke en culturele ontwikkeling. Geen enkele kunstenaar geeft het schrijnende standsverschil, de industrialisatie en uitbreiding van de stad zo treffend weer. Inspiratie vond hij niet alleen in de stad, maar ook in Scheveningen en de landelijke omgeving van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam.”

’Gij zult dat wel met mij eens zijn dat den Haag een zeer eigenaardige plaats is. Het is eigentlijk ’t centrum van de kunstwereld in Holland en tegelijk zijn de omstreken gevarieerd en zeer mooi, zoo dat men er altijd werken kan.’

Vincent van Gogh (1853-1890) is één van de opvallendste en geniaalste kunstenaars uit de negentiende eeuw. In 2019 is het 150 jaar geleden dat hij zich in Den Haag vestigde. Nergens in zijn volwassen leven woonde en werkte hij langer dan in Den Haag (1869-1873 en 1881-1883). Het Haagse verhaal is buitengewoon boeiend en nog vrijwel onbekend. Van Gogh is Den Haag en haar kunstenaars schatplichtig voor zijn artistieke en culturele ontwikkeling. Geen enkele kunstenaar geeft het schrijnende standsverschil, de industrialisatie en uitbreiding van de stad zo treffend weer als Van Gogh. Inspiratie vond hij niet alleen in de stad, maar ook in Scheveningen en de landelijke omgeving van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam.

Het boek is het resultaat van uitgebreid onderzoek dat in de afgelopen jaren door kunsthistorica Wimmie Hofstra, MA is gedaan. Nieuwe locaties en inzichten zijn in het boek verwerkt. Daarnaast vertelt het veel over de ontwikkeling van Van Gogh als beginnend kunstenaar en de atelierpraktijk in de negentiende eeuw. Aan de hand van de locaties wordt het verhaal van Vincent van Gogh verteld. Brieven, kunstwerken en locaties worden met elkaar verbonden. De lezer kan de catalogusnummers los lezen, maar kan ook wandelend, varend of op de fiets van locatie naar locatie reizen.